Türkiye'nin Enerji Lojistiğindeki Güçlü Konumu

Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Kıvanç Zaimler, Türkiye'nin coğrafi konumunun, enerji ticaretinde ve lojistiğinde önemli avantajlar sağladığını vurguladı. Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği'nin (ANSİAD) "İklim Krizi ve Enerji Dönüşümü" konulu toplantısında konuşan Zaimler, küresel enerji piyasalarındaki trendleri ve Türkiye'nin enerji dönüşümü hedeflerini değerlendirdi. Türkiye'nin enerji arz güvenliği, maliyet dengesi ve sürdürülebilir enerji politikalarına odaklanması gerektiğini belirten Zaimler, uluslararası platformlarda bu konuda söz sahibi olmaya çalıştığımızı belirtti. Ülkemizin ticaret rotalarını yeniden şekillendirmesi ve iklim değişikliği ile mücadelede aktif rol alması gerektiğini vurguladı. Zaimler, iklim değişikliğinin yanında tarım, gıda ve su kaynaklarının da bu konudaki önemine değindi. Dünyanın yavaşlayan ekonomik döngüsü ve Çin'in ihracat rotalarındaki değişiklikleri de göz önünde bulundurarak, Türkiye'nin bu durumdan stratejik olarak yararlanması gerektiğini dile getirdi.

Enerji Dönüşümü ve Türkiye'nin Geleceği

Zaimler, Türkiye'nin coğrafi konumunun, Avrupa ve Asya pazarları arasında bir enerji köprüsü olma potansiyelini taşıdığını söyledi. Doğru stratejiler ve güçlü koordinasyon ile bu potansiyelden tam olarak yararlanılabileceğini vurguladı. Enerji dönüşümünün yalnızca bir strateji değil, ekonomik kalkınma ve toplumsal refah için bir gereklilik olduğunu belirterek, üç temel enerji trendinden bahsetti: petrol ve doğalgaz gibi geleneksel kaynaklar, sektörde yaşanan çağ dönüşümü ve teknolojik dönüşüm. Türkiye'nin yenilenebilir enerji kapasitesini artırması ve teknolojik dönüşüme odaklanmasıyla yenilenebilir enerji alanında lider ülkelerden biri olabileceğini ifade etti. Azalması beklenen arz-talep dengesinde Türkiye'nin Avrupa'nın kalkınması için jeopolitik anlamda avantajlı bir konumda olduğunu, bu avantajı kullanarak kazanç elde etmesi gerektiğini vurguladı.

Toplantıya Katılanlar

Toplantıya, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ahmet Öztürk, Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanı Melike Kireçcibaşı, ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Özbek ve dernek üyeleri katıldı. Konuşmaların ardından, Türkiye'nin enerji sektöründeki geleceği ve iklim değişikliği ile mücadele stratejileri konusunda detaylı bir tartışma gerçekleştirildi. Katılımcılar, Türkiye'nin enerji dönüşümünde başarılı olmak için kamu ve özel sektör iş birliğinin önemini vurguladılar. Türkiye'nin sahip olduğu potansiyelin gerçekleştirilmesi için uzun vadeli bir planlama ve yatırımların hayati öneme sahip olduğu konusunda genel bir mutabakat sağlandı. Bu sayede ülkemiz hem enerji güvenliğini sağlayabilir hem de küresel iklim değişikliği ile mücadeleye katkıda bulunabilir.