Türkiye, kutup bilimlerinde öncü olmak için çalışmalarına devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı himayesinde, ilgili bakanlık ve TÜBİTAK koordinasyonunda düzenlenen ulusal kutup bilim seferleri kapsamında, 2025 yılı için yeni proje çağrıları açıldı. Bu seferler, ülkemizin Antarktika ve Arktik bölgelerindeki bilimsel varlığını güçlendirmeyi ve uluslararası işbirliklerini artırmayı hedefliyor. KUTUP-1001 ve KUTUP Yabancı Araştırma Üssü Katılım projeleri, bilim insanlarına özgün araştırmalar yapma imkanı sunuyor. Proje başvuruları, belirlenen koşullar çerçevesinde değerlendirilecek.

Bilimsel Araştırma Desteği

Çağrılar kapsamında, bilimsel araştırma bütçesi 900 bin TL, proje teşvik ikramiyesi ise 100 bin TL olarak belirlendi. Proje bütçe üst limiti ise 1 milyon TL'dir. Projelerde, kutup bölgelerinin zorlu iklim koşulları ve lojistik imkanlar göz önünde bulundurulacak. Antarktika çalışmalarına uluslararası işbirliği desteği de verilecek. TÜBİTAK, işbirliği projelerini değerlendirerek uygun olanları destekleyecek. Başvurular çevrimiçi olarak yapılacak olup, son başvuru tarihi 27 Eylül, e-imza süreci tamamlanması için ise 30 Eylül'dür.

Antarktika İşbirliği

Ulusal Antarktika Bilim Seferleri kapsamında, uluslararası işbirliklerine öncelik veriliyor. Bu sayede, Antarktika'da faaliyet gösteren diğer ülkelerle ortak projeler yürütülebilecek. Antarktika kıtasında işbirliği sağlanan ülkelerin üsleri/seferleri bu çağrı kapsamında yer almaktadır. TÜBİTAK MAM KARE, sefere katılım gerektiren projelerde kargo/taşıma, seyahat ve konaklama planlamalarını yapacak. Bu destekler, Antarktika araştırmalarının daha kapsamlı ve etkin yürütülmesini sağlayacak.

Arktik ve Antarktika Projeleri

Arktik bölgesi ve Antarktika kıtasına yapılacak ulusal bilim seferlerine katılımla veya katılım olmadan gerçekleştirilebilecek kutup projeleri destekleniyor. Desteklenen projeler, kutup bilimleri alanında AR-GE ve bilimsel araştırma faaliyetlerinin icra edilmesini hedefliyor. Başvuru sahipleri, proje önerilerini TÜBİTAK'ın belirlediği kılavuza uygun olarak hazırlamalıdır. Proje önerileri, bilimsel yenilikçilik, sürdürülebilirlik ve uluslararası işbirliği potansiyeli açısından değerlendirilecektir. Desteklenen projelere hem maddi hem de lojistik destek sağlanacaktır.