Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kocaeli'nde düzenlenen 4. Türkiye Bilim ve Teknoloji Merkezleri Zirvesi'nde önemli açıklamalarda bulundu. Kacır, dünyada yaşanan büyük teknoloji devriminin küresel güç dengelerini yeniden şekillendirdiğini ve ülkeler arası rekabeti dönüştürdüğünü vurguladı. Türkiye'nin bu dönüşümü, küresel rekabette daha güçlü olmak ve toplumsal refahı artırmak için tarihi bir fırsat olarak değerlendirdiğini belirtti. Kacır, ülkenin teknolojiyi sadece tüketen değil, üreten ve yönlendiren bir ülke olma hedefiyle ilerlediğini dile getirdi. Bu hedefe ulaşmak için Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla çalıştıklarını ve insan kaynağını en değerli hazine olarak gördüklerini ifade etti. Bakan, güçlü Türkiye'nin bilim, teknoloji ve inovasyonda öncü nesillerle yükseleceğine inandığını vurguladı.
Milli Teknoloji Hamlesi'nin Başarıları
Bakan Kacır, geçmişte bilim insanlarının, mühendislerin ve girişimcilerin hak ettikleri desteği bulamadığını hatırlatarak, son 22 yılda Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türk çocuklarının hedeflerinden vazgeçmedikleri bir Türkiye inşa edildiğini söyledi. Nuri Demirağ, Vecihi Hürkuş ve Şakir Zümre gibi öncülerin yarım kalmış çalışmalarını tamamlama kararlılığının gençler tarafından sergilendiğini belirtti. Bayraktar, Akıncı, Kızılelma, Anka, Kaan, Hürjet, TCG Anadolu, Altay ve TOGG gibi projelerde TEKNOFEST kuşağının imzasının bulunduğunu vurguladı. 2018'den beri düzenlenen TEKNOFEST'lerle gençlerin teknoloji tutkusunun desteklendiğini, 81 ildeki Deneyap atölyeleri, bilim söyleşileri, bilim fuarları ve TÜBİTAK yayınlarıyla her yaştan insanın bilimle buluşturulduğunu ifade etti. Bilim merkezlerinin de bu çalışmalarda önemli bir rol oynadığını, 35 bilim merkezinde 15 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırladıklarını belirtti. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle kurulan Kocaeli Bilim Merkezi'nin de büyük başarı gösterdiğini ekledi.
Bilim Merkezlerinin Önemi ve Türkiye Yüzyılı
Kacır, Türkiye Bilim ve Teknoloji Merkezleri Zirveleri'nin amacının, ülkenin bilim ve teknoloji hedefleri doğrultusunda yeni projeler geliştirmek ve paydaşları bir araya getirmek olduğunu söyledi. Kocaeli'nde düzenlenen 4. zirveyle eş zamanlı olarak düzenlenen atölye çalışmalarına da değindi. "Ufkun Ötesinde" sergisinin de ziyaretçilere sunulacağını duyurdu. Geleceğe umutla bakmayı sağlayan gençliğe güvendiklerini ve Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerinin gençlerin katkılarıyla gerçekleştirileceğine inandığını vurguladı. Gençlerin bilimsel faaliyetleriyle ülkeye ve dünyaya yeni ufuklar kazandıracağını belirtti. Türkiye Yüzyılı'nda bilim ve teknolojideki hedeflere hep birlikte yürüyeceklerini ifade etti.
Kötümserliğe Karşı Milli Birlik Çağrısı
Bakan Kacır, yurt dışı ziyaretlerinde Türkiye'nin başarılarının dost ülkelerde uyandırdığı heyecanı gözlemlediğini dile getirdi. Savunma sanayisindeki ilerlemelerin dünyada güven ve umut ışığı oluşturduğunu vurguladı. Ancak, bazı sanayici ve iş insanları derneklerinin yöneticilerinin ülke adına karamsar ve kötümser açıklamalar yapmasının üzüntü verici olduğunu söyledi. Türkiye'nin artık montaj sanayiyle yetinen bir ülke olmadığını, AR-GE, katma değerli üretim ve yerli teknoloji geliştirmenin ön planda olduğunu belirtti. OSB'lerdeki üretim artışını, ihracattaki yükselişi, uluslararası yatırımların artışını ve AR-GE harcamalarındaki artışı örnek gösterdi. İş insanlarını, Milli Teknoloji Hamlesi'ne sahip çıkmaya ve kötümserlikten uzak durmaya çağırdı. Dünyada yaşanan değişimler ve korumacılığın artması karşısında Türkiye'nin attığı adımların önemine vurgu yaptı. SİHA'lar, milli uydular ve milli otomobil gibi başarıların takdir edilmesi gerektiğini belirtti. Cumhuriyetimizin ikinci asrının, Türkiye Yüzyılı olacağını ve bu yolculukta herkesin sorumluluk alması gerektiğini söyledi.